Analytics Azure Meetups

AzureHeads & autoexec 3rd meetup: Nano Server, Azure Information Protection & Azure Application Insights

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου πραγματοποίηθηκε το τρίτο και τελευταίο για αυτή τη χρονιά meetup. Για άλλη μια φορά τα communities του autoexec.gr και του azureheads.gr, ένωσαν τις δυνάμεις τους, συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν για θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στο χώρο της πληροφορικής.

Πρώτος την σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Μάρκου, ο οποίος μας μίλησε για τον Nano Server, μια καινούρια επιλογή που έρχεται μαζί με τον Windows Server 2016 και αποτελεί μια βελτιστοποιημένη έκδοση λειτουργικού συστήματος ιδανικό για λύσεις private cloud και datacenters. Χωρίς γραφικό περιβάλλον, πολύ μικρός σε μέγεθος, με γρήγορη εγκατάσταση και λιγότερες ενημερώσεις και επανεκιννήσεις, ο Γιώργος μας παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του μέσα από μικρά demos και πολύ πετυχημένες διαφάνειες.

Στη συνέχεια, ήταν η ώρα του Παντελή Αποστολίδη, ο οποίος μας μίλησε για το Azure Information Protection, τα ονόματα που άλλαξε κατά καιρούς και πώς πλέον αποτελεί ένα πολύ δυνατό και εύκολο εργαλείο για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θέλουν να προστατέψουν έγγραφα κειμένου, φωτογραφίες, λογιστικά φύλλα και κάθε άλλου είδους ευαίσθητα δεδομένα.

Αφού μας εξήγησε αρκετά πράγματα για την υπηρεσία, μας έδειξε πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να το εγκαταστήσει και να θέσει policies για τα αρχεία που ταξιδεύουν εκτός του εκάστοτε οργανισμού. Εντυπωσιακή ήταν η δυνατότητα απεικόνισης σε χάρτη των περιοχών του κόσμου από τα οποία πραγματοποιείται η πρόσβαση στο κάθε προστατευμένο αρχείο και πόσο εύκολα μπορείς να ακυρώσεις την πρόσβαση στο αρχείο αυτό, μόλις παρατηρήσεις κάτι ύποπτο.


Στο τέλος, τον λόγο είχε ο Δημοσθένης Στελλάκης, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση γύρω από το Azure Application Insights και κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις δυνατότητες που προσφέρει η υπηρεσία αυτή. Το demo του Δημοσθένη βασίστηκε σε μια εφαρμογή που βρίσκεται σε production περιβάλλον, έτσι ώστε οι παρευρισκόμενοι να αντιληφθούν καλύτερα πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα App Insights για τις δικές τους ανάγκες.

Η διαρκής μέτρηση της ταχύτητας απόκρισης της εφαρμογής μας, οι ειδοποιήσεις σε περίπτωση που κάτι δε πηγαίνει καλά, τα Analytics που μας επιτρέπουν να απαντήσουμε ακόμη και στις πιο δυσκολες ερωτήσεις σχετικά με την συμπεριφορά της εφαρμογής και των χρηστών που την επισκέπτονται, η εύκολη εγκατάσταση μέσα από το Visual Studio ή το Azure Portal, καθώς και οι απίστευτες δυνατότητες παραμετροποίησης της υπηρεσίας κράτησαν έντονο το ενδιαφέρον στην τελευταία ομιλία για το 2016.

Έτσι, μετά από περίπου 2.5 ώρες το τελευταίο meetup για το 2016 έφτασε στο τέλος του και με την ευγενική χορηγία του e-food.gr που φρόντισε για το φαγητό στο τέλος του event, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το νέο έτος!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία, αγάπη και χαρά! Χρόνια πολλά!

About the author

Paris Polyzos

I am a Software Engineer, with 10 years of experience in the field. I hold an MSc in Electrical & Computer Engineering, while, since the early days of my career, I had the chance to work in large and challenging projects. Nowadays, I am mainly focused on the cloud where I design and build complex software for a new company of the ZuluTrade Group. I am particularly passionate about the Web, Microsoft technologies and the cloud; thus, my new-found enthusiasm is Microsoft Azure!

Add Comment

Click here to post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.